fredag den 28. november 2014

Kasser

Laver trækasser til mine potteplanter, så de er nemme at flytte rundt på. Jeg har lavet 10 kasser ialt og mangler at male tre anden gang. Malingen er kulsort blank Gori 100, som jeg købte i Bilka i foråret. Træet er blot genbrugstræ som skulle have været i fyret, så det har været en billig fornøjelse.

Vinterasters

Røde og bronche vinterasters chrysanthemum. 

d. 20. nov. gravede jeg vores vinterasters op og flyttede dem ind i drivhuset, hvor de skal stå vinteren over. Til foråret skyder de nye skud og kan prikles ud i haven og give masser af blomster. Hønsene har meget af æren for at de blomstrer flot, jeg bruger deres gødning til planterne. Hønsenes gødning er meget næringsrigt så det skal bruges med forsigtighed - lidt men tit er bedst.


Hønsene er altid så nysgerrige når jeg går ude i haven og arbejder, de håber at der falder nogle vindruer af, dem elsker de. Men desværre er der ikke flere vindruer i drivhuset.

Påskeklokke dobbelt

Ny påskeklokke Helleborus orientalis "Stained Glass" fra Have Oasen i Lind 
- jeg synes den er fuldstændig fantastisk

Plantede den ud på voksestedet i skovbundsjord

Håber den klarer sig trods det kolde vejr

Skægiris galleri

lav skægiris - blomstring april

Mellemhøj skægiris - blomstring maj

Høj skægiris

Høj skægiris

Lav skægiris - blomstring april - maj

Også smuk i finregn - vandet perler på de nedre kronblade

Skægiris plantet på solrigt sted i køkkenhaven - i baggrunden vokser kålplanter under net, for at undgå at sommerfuglene lægger æg på planterne med efterfølgende orm.

Iris Barbata-Elatior Skægiris

Høje skægiris plantet ved vores sydmur - i baggrunden et pæretræ Clara Friis, der også elsker sydmurens varme.

God varm og solrig placering

Skægiris nyder varmen

Iris nyplantning efterår

Så er de tilgroede irisplanter reddet fra ukrudtet, gravet op, delt og genplantet Omplantning af skægirisIrisrizom vasket og klar til deling

Dette rizom har mange gode nye skud og flotte rødder
Jeg vasker rizomerne for så er det lettere at se hvor de kan deles. Delingen foretages med en kniv. Vær opmærksom på, at der skal være rødder på rizomstykket, for at det lykkes at få det til at vokse.

Opgravede irisrizomer klar til vask

Rizomerne vaskes

Irisplanter groet til i ukrudt


Skægiris

Skægiris med krusede kanter Iris Barbata Elatior .

Det absolutte højdepunkt inden for irisblomster er uden tvivl skægiriserne. Som det helt uovertrufne de høje skægiris. Deres blomster er en overdådig oplevelse hvert år i maj. Blomsterne er store og fyldige og de nedre kronblade kan være bølgede eller krusede i kanten. En virkelig raffineret blomst som fåes i næsten alle regnbuens farver.

Gennem de sidste årtier har krydsningsarbejde udviklet blomsten. De nedre kronblade er blevet bredere og står mere vandret og de øvre kronblade er blevet kraftigere og kan derfor holde sig opret selvom det regner. De højeste skægiris kan blive meterhøje og der kan være mange knopper på en enkelt stilk. Således har man glæde af blomstringen længe.

Bladene er meget brede, mørkegrønne og ofte blåduggede. De sidder samlet i en vifte, der skyder op fra et kraftigt rizom (rodknold). Rizomet skal plantes et solrigt og veldrænet sted i haven, f.eks. op ad en sydmur. Omplantning er bedst i det tidlige efterår. Rizomet skal plantes med halvdelen over jorden, så solen kan skinne på det. 

En fællesbetegnelse for alle de dyrkede haveformer af skægiris er:
Iris Barbata Elatior - høje
Iris Barbata Media - mellemhøje
Iris Barbata Nana   - lave