fredag den 28. november 2014

Skægiris

Skægiris med krusede kanter Iris Barbata Elatior .

Det absolutte højdepunkt inden for irisblomster er uden tvivl skægiriserne. Som det helt uovertrufne de høje skægiris. Deres blomster er en overdådig oplevelse hvert år i maj. Blomsterne er store og fyldige og de nedre kronblade kan være bølgede eller krusede i kanten. En virkelig raffineret blomst som fåes i næsten alle regnbuens farver.

Gennem de sidste årtier har krydsningsarbejde udviklet blomsten. De nedre kronblade er blevet bredere og står mere vandret og de øvre kronblade er blevet kraftigere og kan derfor holde sig opret selvom det regner. De højeste skægiris kan blive meterhøje og der kan være mange knopper på en enkelt stilk. Således har man glæde af blomstringen længe.

Bladene er meget brede, mørkegrønne og ofte blåduggede. De sidder samlet i en vifte, der skyder op fra et kraftigt rizom (rodknold). Rizomet skal plantes et solrigt og veldrænet sted i haven, f.eks. op ad en sydmur. Omplantning er bedst i det tidlige efterår. Rizomet skal plantes med halvdelen over jorden, så solen kan skinne på det. 

En fællesbetegnelse for alle de dyrkede haveformer af skægiris er:
Iris Barbata Elatior - høje
Iris Barbata Media - mellemhøje
Iris Barbata Nana   - lave

Ingen kommentarer:

Send en kommentar