lørdag den 2. maj 2015

Chrysanthemum, formering


Jeg fandt disse flotte limegule chrysanthemum sidst jeg var ude at handle. Dem kunne jeg rigtigt godt tænke mig at have selv i haven, til buketter. Synes farven er fantastisk.
 De lange stilke, var gode til nye små stiklinger.Skåret med en skarp kniv, lige under et blad. Bladet nederst fjernes mens bladet længere oppe på stilken bevares.
 (det halve af bladet kan med fordel fjernes/klippes af, så kan stiklingen bruge sine kræfter på at sætte rødder, frem for at skulle trække vand og næring op til et stort blad)

Stiklingen dyppes i hormonpudder (købes hos planteskoler) og bankes forsigtigt af for overflødigt pudder, inden det sættes i potten med så- og priklemuld iblandet lidt sand.
Hormonpudder hjælper stiklingen med at sætte rødder hurtigt. Mit pudder er over 20 år gammelt men jeg passer godt på det, og sørger for at holde det rent og tørt.

Stiklingerne vandes og en mælkehvid plastpose sættes over. Placeres i en vindueskarm mod nord, så de ikke får direkte sol. Sættes de i et vindue mod syd, kan de skærmes mod solen med fiberdug eller almindeligt bagepapir.
 Så er det bare at vente og snart vil der vise sig et nyt lille skud i bladhjørnet. De skal passes med vand og man skal også lige tjekke om der kommer mug på en stikling. Er dette tilfældet skal den fjernes. Om nogle uger kan de stiklinger, som har fået rødder, plantes ud i drivhuset eller ud i et bed i køkkenhaven.


1 kommentar:

  1. Jeg vil da gerne vide om stiklinger kan tages i efteråret og bringes til blomstring indendørs om vinteren?
    Venligst Grethe

    SvarSlet