onsdag den 28. november 2018

Træet er pyntet

I toppen af nogle grantræer vi passerede på en vandretur i Ølgryde Plantage (den lokale skov) så vi disse sammenklumpede mariehøns. Der var mange grantoppe, fyldt med biller. Måske har de søgt føde eller ledt efter et sted at overvintre, jeg ved det ikke, men de var meget talrige og fine som de sad dér i solskinnet i toppen af de små graner.

Lige inden det begyndte at fryse om natten, havde et dyr afsat disse tydelige spor i sandet uden for fliserne. Er ikke klar over hvilket dyr det er fra. Måske en ulv. Vi bor jo i ulveområdet, hvor den er blevet set adskillige gange. 

Jeg har blandet plantejord af spagnum, perlite og sand. Det giver en fantastisk lækker og let jord til at så og plante i. F.eks. har jeg sået japansk ahorn og sat stiklinger af thuja og cypres, som skal bruges i vores nye have.
 Jeg vil gerne have de stedsegrønne thuja eller cypres til indramning af haven og til at danne rum, i stedet for hække af f.eks. bøg eller liguster. De stedsegrønne giver læ hele året og de er slanke så de optager ikke så meget plads og klipningen to gange om sommeren slipper vi også for.


På marken rundt om vores nybyggede hus er vi nu kommet så vidt at vi har fået plantet læ af klitfyr pinus contorta, og sitka-gran. Det er hårdføre planter og det er også nødvendigt da det til tider blæser meget i vores område. Klitfyr vokser hurtigt, og vil give læ fra vest, nord og øst.



Her er der plantet en række Ell Woodii for at danne en indre opdeling

Disse cypres har jeg selv formeret fra små stiklinger for 4 år siden

Buskene har meget kraftige trevlerødder og vil hurtigt få fat og komme i god vækst
Det er en stor glæde at have sådanne hjemmelavede buske på lager

Her er de sat i en række for at danne hæk mellem så- og priklerummet og rummet med bærbuske.
De forskellige rum bliver mere intime og hyggelige når de på denne måde indrammes af hække.

Hækkene giver også læ, så der kan vokse roser på stativer og buer, uden at de ruskes løs af blæsten.

Her er sat 16 solbærbuske, 4 ribsbuske og to rækker hindbær. Jorden er dækket med flis som vil hindre frøukrudtet i at spire og brede sig til foråret. Med en stor have er det vigtigt at benytte sig af flis og bunddækkeplanter, så man ikke hele tiden skal ligge på alle fire og luge.

2 kommentarer:

  1. Hei, så fint å lage stiklinger selv.
    De blir fine som hekk.

    Klem, Ida

    SvarSlet
  2. Ja jeg synes det er sjovt og så er det nærmest gratis at lave stiklingerne selv.

    Kærlig hilsen Ingeborg

    SvarSlet