torsdag den 13. august 2015

Formering af hortensia hydrangea

Min hortensia hydrangea blomstrer SÅ smukt.
Jeg vil gerne have flere planter, så jeg kan få et stort bed med denne fine plante.

Blomsterskuddene kan ikke bruges til formering. Men der er andre skud, som ikke har blomsterknopper og de er gode til stiklinger.

Skuddene klippes af lige under et bladpar.

De to nederste blade fjernes, så stiklingen kan plantes i potten, således at ingen blade rører ved jorden.

De to nederste blade er fjernet.

Det lille topskud fjernes.

Klip

Nu er der kun to blade tilbage

Disse to blade halveres - klip klip

Stiklingen sættes i sand og så- og priklemuld, halvt af hvert.
Rent let fugtigt sand kan også sagtens bruges, så skal potterne sættes ned i en plastpose og lukkes med en poseclips eller gummiring, for at holde på fugten.

Det er en stor fornøjelse at lave sine egne planter, især i det dejlige sommervejr.

I dag kommer vinden fra øst, og når vinden er i dén retning, kan vi dufte naboens køer. Det er dejligt for det giver gode associationer til barndommens ubekymrede liv med hjemmearbejdende forældre på et lille landbrug med 10 køer, lidt grise, små kalve i tøjr i kalvefennen, kattekillinger i halmen. Kaniner i hjemmelavede bure og fritflyvende duer og svaler der ynglede i svinehuset.
 Lang række af gulerødder i marken. Hentning af køer fra græsmarken til malkning, hvor jeg gik med bare tæer om sommeren, i deres stier, med varm jord, og sommerfugle i de vilde blomster i skovkanten. Ofte fandt jeg en frø, for vi havde mark op til naboens mose. Så gik jeg og nussede lidt med den.
 Ja det er utroligt som dufte kan sende tankerne på langfart. 
 Jeg holder meget af østenvinden. Både pga. køerne men selvfølgelig også fordi det her om sommeren giver min yndlingsvejrudsigt: tørt, varmt og solrigt.

Potterne har jeg placeret på en varmemåtte, der leverer undervarme, som medvirker til øget rodudvikling. De skal naturligvis også passes med vand, så de ikke tørrer ud.

Potterne kan også sættes ind i en mælkehvid plastpose med små lufthuller
 og sættes lyst uden direkte sol. Passes med vand, da varmen fra måtten hurtigt kan udtørre potterne.

Nogle stiklinger er også stukket i potter, der er placeret i en klar plastpose.
Jeg har størst succes med at stikke i let fugtigt sand og sætte potten i en klar plastpose, der lukkes tæt til. Potten i plastposen placeres i et nordvindue, hvor solen jo ikke kommer på.

Varmemåtten er 50 x 30 cm 30W pris 239,- kr. hos plantekasse.dk
Varmemåtten er også fantastisk ved forspiring af frø. 

De har også rigtigt gode etiketter til 0,40 kr. pr. stk. 
De er bøjelige og nemme at skrive på med en vandfast tush, fordi de har en glat overflade.
Og så har de en rigtigt god størrelse. Jeg ser frem til at udvide bestanden af denne hortensia, som jeg kun har 2 planter af i dag.
TILBAGE til indslaget d. 27. oktober 2015


8 kommentarer:

 1. Tak for en rigtig god beskrivelse ;-) jeg lavede 4 små babyer sidste år, som jeg dog glemte at tage ind over vinteren, så de måtte lade livet.. men i år tager jeg fat igen :-)

  SvarSlet
 2. Dejligt at du synes om mit indlæg og rigtigt god fornøjelse med formeringen i år! I eftersommeren sidste år købte jeg to ret dyre hortensia, som jeg tog 3 stiklinger af hver, de vokser fint. Gratis glæder er også dejlige.
  Kh. Ingeborg

  SvarSlet
 3. Hej Ingeborg :)

  Nu har jeg lige kastet mig over tre babyer af min absolutte yndlingsplante :)

  Jeg har sat dem i potter med sand/jord og plast over (med et lille lufthul i)

  Men, hvad gør du med dem når frosten kommer? kan de overvintre i mit kølige gæsteværelse eller skal de stå i en lun sydvendt vindueskarm?

  Og så ellers, tusind tak for tip :)

  Bedste hilsner
  Bognørden /Stina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Stina

   De kan fint overvintre i dit kølige gæsteværelse. Hold øje med om bladene rådner, i så fald, skal de lige fjernes. Vandforsyningen tjekkes også, fordi der kan fordampe vand ud af lufthullerne. Du kan også sætte dem i en helt tæt klar plastpose og lukke for den med en gummiring, således kan de stå i flere måneder uden vandtilførsel.

   Kærlig hilsen

   Ingeborg

   Slet
 4. Skal de bare overvintre frostfrit eller skal der være varme på? 1 gang jeg skal prøve og glæder mig som et lille barn til juleaften. forsøger med en fantastisk flot Hortensia fra min kæreste's have, og vil jo gerne imponere. Hvor meget har det at sige med hensyn til sand? På forhånd tak for rigtig god beskrivelse, Karina Thomassen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karina

   Frostfri overvintring er super. Er der lidt varme på, skal man lige tjekke om de mangler vand. Det er dog kun nødvendigt hvis de har lufthuller i plastposen, eller hvis de er taget ud af plastposen og står frit.

   Kærlig hilsen

   Ingeborg

   Slet
 5. Hej Ingeborg.
  Hvornår på året skal stiklingerne tages?
  Tak for en god beskrivelse.
  Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina

   Jeg tager de fleste om efteråret, men de kan tages ligeså snart moderplanten har skudt egnede skud uden blomsterknopper. Du kan også tage skuddene når du køber en plante og så på den måde få flere med det samme.

   Kærlig hilsen

   Ingeborg

   Slet