torsdag den 13. august 2015

Formering af hortensia hydrangea

Min hortensia hydrangea blomstrer SÅ smukt.
Jeg vil gerne have flere planter, så jeg kan få et stort bed med denne fine plante.

Blomsterskuddene kan ikke bruges til formering. Men der er andre skud, som ikke har blomsterknopper og de er gode til stiklinger.

Skuddene klippes af lige under et bladpar.

De to nederste blade fjernes, så stiklingen kan plantes i potten, således at ingen blade rører ved jorden.

De to nederste blade er fjernet.

Det lille topskud fjernes.

Klip

Nu er der kun to blade tilbage

Disse to blade halveres - klip klip

Stiklingen sættes i sand og så- og priklemuld, halvt af hvert.
Rent let fugtigt sand kan også sagtens bruges, så skal potterne sættes ned i en plastpose og lukkes med en poseclips eller gummiring, for at holde på fugten.

Det er en stor fornøjelse at lave sine egne planter, især i det dejlige sommervejr.

I dag kommer vinden fra øst, og når vinden er i dén retning, kan vi dufte naboens køer. Det er dejligt for det giver gode associationer til barndommens ubekymrede liv med hjemmearbejdende forældre på et lille landbrug med 10 køer, lidt grise, små kalve i tøjr i kalvefennen, kattekillinger i halmen. Kaniner i hjemmelavede bure og fritflyvende duer og svaler der ynglede i svinehuset.
 Lang række af gulerødder i marken. Hentning af køer fra græsmarken til malkning, hvor jeg gik med bare tæer om sommeren, i deres stier, med varm jord, og sommerfugle i de vilde blomster i skovkanten. Ofte fandt jeg en frø, for vi havde mark op til naboens mose. Så gik jeg og nussede lidt med den.
 Ja det er utroligt som dufte kan sende tankerne på langfart. 
 Jeg holder meget af østenvinden. Både pga. køerne men selvfølgelig også fordi det her om sommeren giver min yndlingsvejrudsigt: tørt, varmt og solrigt.

Potterne har jeg placeret på en varmemåtte, der leverer undervarme, som medvirker til øget rodudvikling. De skal naturligvis også passes med vand, så de ikke tørrer ud.

Potterne kan også sættes ind i en mælkehvid plastpose med små lufthuller
 og sættes lyst uden direkte sol. Passes med vand, da varmen fra måtten hurtigt kan udtørre potterne.

Nogle stiklinger er også stukket i potter, der er placeret i en klar plastpose.
Jeg har størst succes med at stikke i let fugtigt sand og sætte potten i en klar plastpose, der lukkes tæt til. Potten i plastposen placeres i et nordvindue, hvor solen jo ikke kommer på.

Varmemåtten er 50 x 30 cm 30W pris 239,- kr. hos plantekasse.dk
Varmemåtten er også fantastisk ved forspiring af frø. 

De har også rigtigt gode etiketter til 0,40 kr. pr. stk. 
De er bøjelige og nemme at skrive på med en vandfast tush, fordi de har en glat overflade.
Og så har de en rigtigt god størrelse. Jeg ser frem til at udvide bestanden af denne hortensia, som jeg kun har 2 planter af i dag.
TILBAGE til indslaget d. 27. oktober 2015


13 kommentarer:

 1. Tak for en rigtig god beskrivelse ;-) jeg lavede 4 små babyer sidste år, som jeg dog glemte at tage ind over vinteren, så de måtte lade livet.. men i år tager jeg fat igen :-)

  SvarSlet
 2. Dejligt at du synes om mit indlæg og rigtigt god fornøjelse med formeringen i år! I eftersommeren sidste år købte jeg to ret dyre hortensia, som jeg tog 3 stiklinger af hver, de vokser fint. Gratis glæder er også dejlige.
  Kh. Ingeborg

  SvarSlet
 3. Hej Ingeborg :)

  Nu har jeg lige kastet mig over tre babyer af min absolutte yndlingsplante :)

  Jeg har sat dem i potter med sand/jord og plast over (med et lille lufthul i)

  Men, hvad gør du med dem når frosten kommer? kan de overvintre i mit kølige gæsteværelse eller skal de stå i en lun sydvendt vindueskarm?

  Og så ellers, tusind tak for tip :)

  Bedste hilsner
  Bognørden /Stina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Stina

   De kan fint overvintre i dit kølige gæsteværelse. Hold øje med om bladene rådner, i så fald, skal de lige fjernes. Vandforsyningen tjekkes også, fordi der kan fordampe vand ud af lufthullerne. Du kan også sætte dem i en helt tæt klar plastpose og lukke for den med en gummiring, således kan de stå i flere måneder uden vandtilførsel.

   Kærlig hilsen

   Ingeborg

   Slet
 4. Skal de bare overvintre frostfrit eller skal der være varme på? 1 gang jeg skal prøve og glæder mig som et lille barn til juleaften. forsøger med en fantastisk flot Hortensia fra min kæreste's have, og vil jo gerne imponere. Hvor meget har det at sige med hensyn til sand? På forhånd tak for rigtig god beskrivelse, Karina Thomassen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karina

   Frostfri overvintring er super. Er der lidt varme på, skal man lige tjekke om de mangler vand. Det er dog kun nødvendigt hvis de har lufthuller i plastposen, eller hvis de er taget ud af plastposen og står frit.

   Kærlig hilsen

   Ingeborg

   Slet
 5. Hej Ingeborg.
  Hvornår på året skal stiklingerne tages?
  Tak for en god beskrivelse.
  Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina

   Jeg tager de fleste om efteråret, men de kan tages ligeså snart moderplanten har skudt egnede skud uden blomsterknopper. Du kan også tage skuddene når du køber en plante og så på den måde få flere med det samme.

   Kærlig hilsen

   Ingeborg

   Slet
 6. Hej Ingeborg

  Nu er tiden kommet til at jeg vil give mig i kast med din gode beskrivelse, jeg skal nemlig bruge rigtig mange planter til en hæk, så tænker jeg vil lave dem selv.. 😃

  Har du prøvet at lave stiklingerne nu her, lige så snart de får blade..?
  Hvor lang tid tager det tidsmæssigt før de er klar til at blive plantet ud..?
  Vil de være klar til efteråret eller bør jeg tage dem ind i vores opvarmede værksted til efteråret..?

  Kan jeg lade dem stå udenfor på denne årstid eller vil jeg opnå mest succes med at lave dem inde på værkstedet..?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kia Elise


   De urteagtige stiklinger kan tages fra sent forår fra, ikke-blomstrende, kraftige skud. Så det er bedst at vente til knopperne kan ses og undgå disse grene.

   De får rod i løbet af få uger.

   Mine stiklinger står endnu i potter, fordi vi skal anlægge helt ny have i et blæsende område på landet i vestjylland og først til efteråret får vi plantet fyr og andet stedsegrønt der kan læ. Men er der, et mildt miljø, dér hvor din hæk skal stå, kan de plantes ud til efteråret. Det er ret sejlivede planter. Ellers kan du jo overvintre planterne indendørs i værkstedet og plante dem ud til næste år i april / maj, så undgår de frost og så har de godt fat inden næste vinter.
   Jeg ville vælge at lave stiklingerne i værkstedet og først flytte dem ud når det er varmere i vejret. Roddannelsen foregår bedst ved god varme.


   Rigtigt god fornøjelse.


   Du er velkommen igen hvis der er noget du bliver i tvivl om.


   Kærlig hilsen


   Ingeborg

   Slet
 7. Kan nye "stiklinger" stå ude her om sommeren hvor de kan få sol? Har ikke et nordvendt vindue. Kan de få formeget vand i den lukkede plasticpose? pt står de i et skur hvor der er lys men ikke sol.

  SvarSlet
 8. Jeg har også nogle Hortensia stiklinger som har dannet fint rodnet men de vokser ikke rigtig. Har taget dem ud af posen og de står nu et lunt sted med lys men ikke direkte sollys. Skal jeg gøre andet for at de vokser?

  SvarSlet
 9. Kære Ingeborg
  Det er mange år siden jeg bloggede. Jeg havde ikke tid nok om sommeren, hvor der var noget at skrive om. Dit indslag dukkede op på Pinterest i dag.
  Tusind tak for din grundige vejledning i hortensia-formering. Det ser jo nemt ud.
  Jeg kan se, at dit indlæg er fra august 2015. Er det bedste tidspunkt? I givet fald, hvornår begynder så rodudviklingen. Jeg tænker at de ikke skal stå for længe i det ret fugtige element, før bladene rådner.
  Jeg stiklingeformerer mange planter især stedsegrønne og forskellige bær- og prydbuske lykkes.
  Hortensia er hidtil ikke lykkedes for mig, med mindre jeg deler rødderne.
  Klatrehortensia lykkes i nogle år ved nedkrogning, men ikke hvert år.
  Hilsen Bente

  SvarSlet